
PODCAST & NIEUWS VOOR DE EERSTE LIJN

PODCAST
LHV NIEUWS
- ELC vraagt duidelijkheid over verplichting intern toezicht 04/10/2023Minister Helder drukt definitief de pauzeknop in voor de openbare jaarverantwoording. Dat blijkt uit de Kamerbrief over de uitkomsten van de uitvoeringstoets Wtza. In dezelfde brief toont zij zich ook gevoelig voor verhoging van de getalsgrens voor intern toezicht. Zij wil echter nog geen uitspraak doen over waar deze grens precies moet komen te liggen. […]
- Uit de ledenvergadering: nieuwe voorzitter en visie op de eerstelijn 28/09/2023Tijdens de landelijke ledenvergadering op dinsdag 26 september stond een groot aantal onderwerpen op de agenda. Allereerst de voordracht van een nieuwe voorzitter en ook volgende stappen richting een besluit over een fusie tussen LHV en VPH. De afgevaardigde huisartsen in de ledenvergadering bespraken ook de Visie Eerstelijnszorg die in ontwikkeling is in het kader […]
- Marjolein Tasche wordt de nieuwe voorzitter van de LHV 26/09/2023De Landelijke Ledenvergadering heeft Marjolein Tasche benoemd als nieuwe voorzitter van de LHV. Vanaf 1 januari 2024 is zij het boegbeeld van onze vereniging. Marjolein Tasche is van origine huisarts en heeft een sterke binding met de eerstelijn, zij combineert dit met jarenlange ervaring als bestuurder van ziekenhuizen en in verenigingen zoals de NVZ. De […]
- 1 jaar IZA: Van papier naar praktijk 21/09/2023Sinds we als huisartsen begin dit jaar alsnog op de rijdende IZA-trein stapten, zijn kleinere en grotere stappen gezet om dit akkoord dat 15 partijen sloten, te vertalen van papier naar de praktijk. Versterking van de eerstelijnszorg is een belangrijke afspraak in het IZA. Een belangrijke mijlpaal is dus dat alle partijen het eens zijn […]
- Stevige inzet overheid nodig voor behouden van de huisarts in de wijk 20/09/2023Op dinsdag 19 september heeft het demissionaire kabinet de Miljoenennota voor 2024 gepresenteerd. Onderdeel daarvan is de begroting van VWS, waarin het ministerie de plannen en begroting voor de zorg beschrijft. In dit bericht lees je de belangrijkste punten ten aanzien van de huisartsenzorg die wij in deze stukken aantroffen.
NHG
- Campagne THE NEXT LEVEL DOKTER 04/10/2023Doel campagne Doel van de campagne is artsenberoepen – waaronder de opleiding tot huisarts - midden in de samenleving steviger...
- Gitzwarte dag huisartsgeneeskunde 29/09/2023Vol ongeloof hebben wij kennisgenomen van de verdrietige gebeurtenissen in Rotterdam op donderdag 28 september 2023. Drie onschuldige mensen hebben...
- Standpunt Herhalen specialistische medicatie 26/09/2023Bij sommige specialistische medicatie is aanvullende informatie, scholing of voldoende ervaring nodig. De randvoorwaarden zijn beschreven in dit standpunt.
- Start vaccinatiecampagne 25/09/2023Binnenkort start de griep- en pneumokokkenvaccinatiecampagne. Maak gebruik van de herziene NHG-Praktijkhandleiding Griep- en Pneumokokkenvaccinatie, uitnodigingsbrieven en infographics.
- Update: beschikbaarheid allopurinol 21/09/2023Verschillende sterktes van allopurinol zijn tijdelijk minder leverbaar. De afspraak om tekorten te voorkomen is verlengd naar december 2023. Lees hier meer over.
Medisch contact
- Van schietpartij verdachte student psychologisch onderzocht voor artsenbul 29/09/2023De student geneeskunde die ervan wordt verdacht gisteren drie mensen in Rotterdam te hebben gedood, moest een psychologisch onderzoek ondergaan voordat hij zijn artsenbul kon krijgen. Dat laat het ErasmusMC weten na het schietincident waarbij onder andere een huisarts-docent tijdens het lesgeven is gedood.
- Oud-huisarts Marjolein Tasche nieuwe voorzitter LHV 27/09/2023De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft per 1 januari een nieuwe voorzitter. Marjolein Tasche neemt het stokje over van interim-voorzitter Aard Verdaasdonk, meldt de LHV in een bericht op de eigen website.
- Palliatieve kit in steeds meer regio’s gebruikt 27/09/2023Als in de palliatieve fase alle benodigde materialen en medicatie al bij de patiënt aanwezig zijn, wordt de palliatieve zorg in de thuissituatie patiëntvriendelijker, efficiënter en goedkoper. Dat merken althans de regio’s waarin huisartsen een dergelijke palliatieve kit kunnen bestellen bij de apotheek.
- Je amygdala doet het niet meer, dus je angst is weg. 26/09/2023In Italië leren kinderen om van wijn te genieten op hun 14e. In België wordt qua alcoholgebruik bij jongeren dezelfde zorgwekkende trend gezien als in Nederland 10-15 jaar geleden. Maar hoe zit het nu met de drinkcultuur van jongeren in Nederland?
- Kuipers overweegt overnameverbod huisartsen tijdens onderzoek 25/09/2023Demissionair VWS-minister Ernst Kuipers overweegt overnames van huisartsenpraktijken tijdelijk te verbieden als er een onderzoek naar een overnamepartij loopt. Hij bekijkt of het mogelijk is om toezichthouder NZa een wettelijke bevoegdheid tot een voorlopige overnamestop te geven.
SKIPR
- Marcel Canoy in Kwaliteitsraad van Zorginstituut Nederland 04/10/2023Marcel Canoy is per 1 oktober 2023 voor 4 jaar benoemd tot lid van de Kwaliteitsraad, het adviesorgaan op het gebied van kwaliteit van zorg van Zorginstituut Nederland. Hij volgt Joris van Eijck op.
- Nieuw instroommodel moet Limburgse wachtlijsten en versnippering ggz tegengaan 04/10/2023Zestien Limburgse partijen, waaronder Mondriaan en Zuyderland, gaan samenwerken in een taskforce om de wachtlijsten voor de ggz terug te dringen. In de regio staan drieduizend mensen op de wachtlijst.
- ‘Bezorgdheid onder personeel nu Gelre ziekenhuizen transitie opknipt’ 04/10/2023Gelre ziekenhuizen gaat de aanpassingen in het zorgaanbod opknippen in twee delen in plaats van een "big bang", vertelt een woordvoerder aan De Stentor. Hij benadrukt dat de transitie zeker doorgaat. Maar volgens de regionale krant zorgen de veranderingen voor onzekerheid bij het personeel.
- Veel bloemen op gedenkplek omgekomen docent in Erasmus MC 04/10/2023Bij een speciaal ingerichte gedenkplek voor de vorige week doodgeschoten docent en huisarts in het Rotterdamse Erasmus MC liggen inmiddels veel bloemen, kaartjes en brieven. Ook zijn ledlichtjes neergezet. Bezoekers van het ziekenhuis en personeel houden in het voorbijgaan even stil bij de plek bij het kunstwerk Duna in de passage, waar ook foto's van de omgekomen Jurgen Damen […]
- Bouwinvest zet opmars investeringen door met aankoop grond Groningen 04/10/2023Bouwinvest Healthcare Fund heeft een nieuwe investering aangekondigd. Het betreft het project Helpermaar in Groningen. Bouwinvest wil groeien naar ruim € 800 miljoen belegd vermogen in 2025.
RIVM
- In Zuid- en Midden-Nederland kans op smog door ozon 04/10/2023Van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 september 2023 wordt de luchtkwaliteit naar verwachting onvoldoende tot slecht in Zuid- en Midden-Nederland vanwege smog door ozon. Met name vrijdag en zaterdag is de luchtkwaliteit waarschijnlijk slecht. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hier last van hebben.
- In heel Nederland kans op smog door ozon en fijnstof 04/10/2023Tot en met zondag 10 september 2023 wordt de luchtkwaliteit naar verwachting onvoldoende tot slecht in geheel Nederland vanwege smog door ozon en fijnstof. Ook geldt voor heel Nederland een stookalert. De verwachte hoge concentraties fijnstof komen bovenop de eerder gemelde ozonconcentraties.
- Coronaprik voor risicogroepen; 60 plussers, griepprikgroep, zorgmedewerkers en zwangeren 04/10/2023Vanaf 19 september ontvangen de eerste mensen een uitnodiging voor de coronaprik. Het RIVM start met het uitnodigen van mensen van 60 jaar en ouder.
- Geen verbetering in mentale gezondheid jongeren 04/10/2023Huisartsen registreerden in het tweede kwartaal van 2023 een toename van zelfdodingsgedachten en -pogingen onder jongeren in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Deze inzichten komen voort uit het Gezondheidsmonitor COVID-19 kwartaalonderzoek van juni 2023. Dit onderzoek omvat zowel de achtste rapportage gericht op de jeugd als de zesde rapportage gericht op volwassenen.
- COVID-19 modelleringswerk RIVM beoordeeld door internationale experts 04/10/2023Een internationale auditcommissie van wetenschappelijke experts heeft in opdracht van de Commissie van Toezicht RIVM, het data analytics en modelleringswerk COVID-19 beoordeeld. Deze modellen en data vormden een wetenschappelijke basis voor adviezen van onder andere het OMT Outbreak Management Team (Outbreak Management Team) voor de bestrijding van COVID-19 in Nederland.
Vereniging praktijk houdende huisarts
- Vernieuwde verwijsafspraken 19/09/2023In de afgelopen maanden rondom de zomer heeft VPH met enthousiasme meegewerkt aan de totstandkoming van overzichtelijke en vernieuwde verwijsafspraken rondom specialistische zorg. Deze afspraken zullen voor meer duidelijkheid gaan zorgen. We roepen iedereen op om de komende tijd regelmatig de afspraken erbij te pakken en tijdelijk iets meer tijd te investeren in de afstemming… […]
- Fusie met LHV centraal tijdens ALV van 30 november 18/09/2023Donderdag 30 november staat de volgende Algemene Ledenvergadering van VPHuisartsen gepland vanaf 19:00.Op de agenda staat de fusie met de LHV besluitvormend op de agenda. Voorafgaand aan de ALV ontvangt u alle stukken inclusief de onderbouwing van het bestuur waarom we de fusie op 30 november definitief aan u willen voorleggen. Agenda ALV 30 november… […]
- ANIOS huisartsgeneeskunde in de praktijk? 18/09/2023Recent sprak het VPH bestuur met de initiatiefnemers voor een arts niet in opleiding (ANIOS) voor in uw praktijk.Een basisarts die u enthousiast kunt maken voor het huisartsenvak, maar tegelijkertijd wel al in uw praktijk aan het werk gaat en een deel van de consulten voor uw wegvangt. Aan deze constructie hangen voor- en nadelen… […]
- Input voor landelijke verkiezingprogramma’s 25/07/2023Nu de verkiezingen voor de Tweede Kamer gepland staan voor november, zijn politieke partijen bezig om hun verkiezingsprogramma te maken. LHV, VPH, NHG en InEen hebben alle partijen gevraagd om in hun verkiezingsprogramma aandacht aan onze sector te besteden én aan de maatregelen die nodig zijn voor een sterke huisartsenzorg. Om zo de huisartsenzorg ook… […]
- Huisartsen, fysiotherapeuten en logopedisten, ze hebben geen enkel vertrouwen meer in de financiering van hun werk 29/06/2023door RINSKE VAN DE GOOR, huisarts (VPH bestuurslid) in de Volkskrant, 29 juni 2023 Hoe betrouwbaar is jouw baas? Stel hij zegt: ik streef ernaar je volgend jaar een vast contract aan te bieden, met overwerk structureel betaald zoals we dat kennen via het loonstrookje. Maar het jaar erop zegt hij: je krijgt toch geen… […]
Zorgvisie Nieuws
- Wijkverpleegkundigen besparen tijd met bestelplatform zorgproducten 03/10/2023Een centraal bestelplatform waarmee wijkverpleegkundigen en -verzorgenden op één plek alle zorgproducten kunnen bestellen is een stap dichterbij gekomen. Een groep aanbieders van wijkverpleging heeft hier op 2 oktober een intentieovereenkomst voor getekend met CB Healthcare bv, de eigenaar en ontwikkelaar van het bestaande bestelplatform SUP.
- Teun Toebes: ‘We hebben dementie gemaakt tot een sociale dood’ 02/10/2023Teun Toebes en Jonathan de Jong maakten de documentaire Forever Human over dementie na een wereldreis langs inspirerende voorbeelden in elf landen. De hoopvolle film laat zien dat het kan zonder een systeem dat mensen opsluit buiten de samenleving. "Als we mensen met dementie echt als mens zien, veranderen alle regels en protocollen waarmee we […]
- Poll: Personeelstekort dwingt tot motivatie boven diploma 02/10/2023Hoe ga je als zorginstelling om met personeelstekort? Bij 's Heeren Loo hervormden ze onlangs het sollicitatiebeleid, en stopten met plaatsen van vacatureteksten. Is dit een (goede) manier om nieuw personeel te enthousiasmeren?
- FNV wil 8 procent erbij voor umc-medewerkers 02/10/2023Zorgbond FNV wil dat umc-medewerkers vanaf januari 2024 8 procent meer loon krijgen. Dat is de inzet voor de nieuwe cao-onderhandelingen die woensdag 4 oktober beginnen. In 2023 kregen de umc-medewerkers een loonsverhoging van 10 procent.
- OnlinePROMS: meet de effectiviteit én patiëntervaring van behandelingen 02/10/2023Als medisch specialist streef je naar de beste resultaten van een behandeling én patiënttevredenheid. Met OnlinePROMS meet je dit eenvoudig en verzamel je data voor VBHC, voortdurende monitoring van patiënten en wetenschappelijk onderzoek.
Zorgvisie congressen
- Masterclass Complexity Thinking 22/09/2023Complexiteitsdenken bestuurlijk toepassen
- Organisatie van data analytics 21/09/2023Voor leiders in de zorg
- Masterclass Combifuncties 21/09/2023Samenwerken als gewoonte in zorgorganisaties
- Advanced Program Zorgmanagement 20/09/2023De belangrijkste MBA vakken voor de zorg.
- Masterclass Leidinggeven aan generaties op de nieuwe werkvloer 15/09/2023Sleutels en oplossingen om kracht te halen uit álle generaties
Zorgvisie Artikelen
- Spreken in plaats van typen 11/09/2023Niemand is in de zorg gaan werken uit liefde voor typen. Toch zijn zorgprofessionals vele uren kwijt aan verslaglegging en rapportages. Inspreken in plaats van opschrijven is daar een mogelijke oplossing voor, zeker als dit wordt ondersteund door de nieuwe generatie artificial intelligence.
- Bureaucratie IZA blokkeert uitvoering 27/06/2023Het Integraal Zorg- akkoord is veel te technocratisch en dreigt vast te lopen. Zorginstellingen schakelen massaal consultancybureaus in om hun IZA-plan rond te krijgen, wat vele miljoenen euro's kost. "IZA is giga-knellend."
- Conny Helder: het aantal zzp’ers moet 27/06/2023De grijze golf komt er in rap tempo aan. Daarom werkt minister Conny Helder voor Langdurige Zorg aan plannen om het personeel voor de zorg te behouden. Ze ijvert onder meer voor btw-vrije uitwisseling van personeel en ze spreekt zich voor het eerst duidelijk uit over de nadelen van het hoge aantal zzp'ers. Dat percentage […]
- Groene GGZ: natuur als medicijn 27/06/2023Zonder ingrijpen zullen in 2060 de uitgaven aan de geestelijke gezondheidszorg vervijfvoudigd zijn. Om het tij te keren én om de sector te vergroenen, is de Groene GGZ opgericht, waarbij instellingen en de Nederlandse ggz de biodiversiteit bevorderen en de natuur inzetten als medicijn.
- Digitale antwoorden en hulp liggen in het verschiet 27/06/2023Kunstmatige taalmodellen staan sinds de doorbraak van ChatGPT volop in de belangstelling. Een hype, zegt de een. Een revolutie, zegt de ander. Welke mogelijkheden en toepassingen zijn er voor de zorgsector?
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
- Hygiëne bij nieuwe crisisnoodopvang asielzoekers op orde; geleerd van eerdere ervaringen 03/10/2023Op 14 vrij nieuwe gemeentelijke crisisnoodopvanglocaties waar asielzoekers verblijven, is de hygiëne over het algemeen goed. De locaties zien er schoon uit, ook de wc’s en douches. Er is aandacht voor infectieziektepreventie om verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen. Verbeteringen zijn soms wel nodig in de medische ruimtes van de opvanglocaties.
- Eerste bezoeken laten zien dat in ziekenhuizen te weinig aandacht is voor controle op financiële relaties tussen artsen en leveranciers van medische hulpmiddelen 21/09/2023Binnen vier topklinische ziekenhuizen is er te weinig aandacht geweest voor de financiële relaties tussen artsen en leveranciers van medische hulpmiddelen. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na bezoeken aan deze ziekenhuizen. Zo bleek er onvoldoende inzicht en openheid over geldstromen tussen leveranciers en artsen. Daarnaast ontbreekt het vaak aan een duidelijke verantwoording […]
- Stichting het Robertshuis onder verscherpt toezicht 21/09/2023De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het Robertshuis onder verscherpt toezicht gesteld. Het Robertshuis biedt jeugdhulp op 7 locaties in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Limburg. De kwaliteit van die jeugdhulp vertoont tekortkomingen. Binnen 6 maanden moet het Robertshuis die tekortkomingen wegnemen.
- Jeugdgezondheidszorg levert belangrijk werk, maar moet ook taken laten liggen 13/09/2023De jeugdgezondheidszorg kan belangrijke basistaken wel uitvoeren, maar kan niet alles. De regionale organisaties zijn sterk afhankelijk van het geld dat gemeenten ervoor uittrekken. Dat verschilt nogal per regio. Er blijven soms taken liggen. Dat speelt bijvoorbeeld in de geboortezorg, de zorg aan asielkinderen en bij het signaleren van huiselijk geweld waar kinderen het slachtoffer […]
- Uitwisselen van methotrexaat tussen ziekenhuisapotheken tijdelijk toegestaan 08/09/2023Er is een tijdelijk tekort aan het geneesmiddel methotrexaat, een medicijn gebruikt voor onder andere de behandeling van (bepaalde soorten van) kanker, reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn. Vanwege dit tekort mogen ziekenhuisapotheken methotrexaat onderling uitwisselen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten.
Nederlands zorginstituut
- Kwaliteitsraad verwelkomt nieuw lid 02/10/2023Marcel Canoy is per 1 oktober 2023 voor 4 jaar benoemd tot lid van de Kwaliteitsraad, het adviesorgaan op het gebied van kwaliteit van zorg van Zorginstituut Nederland.
- In 4 stappen naar toekomstbestendige vaatchirurgische zorg 13/09/2023Het is noodzakelijk dat ziekenhuizen gaan samenwerken in vaatchirurgische netwerken. Op die manier kunnen zij deze zorg samen toekomstbestendig maken. Dit staat in het ‘Plan van aanpak Netwerkvorming, concentratie en spreiding vaatchirurgische zorg’. Het plan van aanpak is de uitwerking van afspraken uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Chirurg en kwartiermaker Peter Go maakte het plan […]
- De Adviescommissie Pakket verwelkomt 2 nieuwe leden 04/09/2023Stephanie Klein Nagelvoort en Pieter van Baal zijn voor 4 jaar benoemd tot lid van de Adviescommissie Pakket (ACP), het adviesorgaan van Zorginstituut Nederland op het gebied van het basispakket van de zorgverzekering.
- Zorginstituut: maatschappelijke agenda in strijd tegen hart- en vaatziekten 31/08/2023Steeds meer Nederlanders hebben een hart- of vaatziekte of lopen een verhoogd risico hierop. Zonder ingrijpen zijn deze aandoeningen, samen met kanker, in 2040 naar verwachting verantwoordelijk voor de hoogste ziektelast voor patiënten en de meeste sterfgevallen. Dit schrijft Zorginstituut Nederland in het ‘Signalement passende zorg voor mensen met hart- en vaatziekten: Hart voor Vaten’. […]
- Sluis voor dure geneesmiddelen beperkt verdringing andere goede zorg 14/08/2023De sluis voor dure geneesmiddelen is een goed middel om ziekenhuisgeneesmiddelen die goed werken met een betaalbare prijs toe te laten tot het basispakket van de zorgverzekering. Met de sluis verminderen we de verdringing van goede ziekenhuiszorg door geneesmiddelen met een te hoge prijs. Als nieuwe geneesmiddelen in de sluis zijn geplaatst, hebben patiënten geen […]
Thuisarts
- Hulp bij stoppen met roken 28/09/2023Op 1 oktober begint Stoptober: samen 28 dagen niet roken.
- Waarom je kind laten prikken tegen ziektes? 19/09/2023Alle kinderen in Nederland krijgen vanaf de geboorte uitnodigingen voor prikken tegen ziektes. Andere woorden voor deze prikken zijn inenting en vaccinatie.
- Controleer je kind regelmatig op hoofdluis 12/09/2023Je kind gaat weer naar school. Op scholen verspreiden hoofdluizen zich makkelijk onder kinderen. Controleer je kind regelmatig op hoofdluis met een luizenkam.
- Gezond blijven bij warm weer 21/08/2023Veel mensen willen genieten van zomerse warmte. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij warm weer.
- Steeds dezelfde klachten nadat je iets hebt gegeten? 27/07/2023Als je niet goed tegen sommige soorten eten of drinken kunt, krijg je steeds dezelfde klachten als je dit neemt.
