
PODCAST & NIEUWS VOOR DE EERSTE LIJN

PODCAST
LHV NIEUWS
- VWS moet meer regie pakken op voorbereiding corona-oplevingen 24/06/2022Vorige week presenteerde minister Kuipers de langetermijnaanpak Covid-19 van het kabinet. Wat er in die plannen staat, baart ons zorgen. We zien onvoldoende besef bij het ministerie van VWS dat zij de regie moeten voeren. Ook wordt er teveel verwacht van nog niet-bewezen en niet-geteste interventies. En er wordt verwacht dat sectoren zelf veel kunnen […]
- Nieuw: LHV-podcast Zo wil ik dokteren 23/06/2022Welkom bij de podcast ‘Zo wil ik dokteren’ van de Landelijke Huisartsen Vereniging. In onze podcast-afleveringen behandelen we de uitdagingen die huisartsen tegenkomen. U hoort verhalen uit de dagelijkse praktijk en krijgt praktische tips en persoonlijke adviezen van collega-huisartsen en andere deskundigen. Luister nu de eerste drie afleveringen via uw favoriete podcast-app.
- Subsidieregeling voor zorgmedewerkers met post-covidklachten 22/06/2022Binnen de huisartsenzorg zijn medewerkers ziek geworden door corona. Sommige zorgmedewerkers zijn na 2 jaar nog ziek. Door deze medewerkers meer tijd te geven voor herstel hopen we deze medewerkers te kunnen behouden voor de zorg. Daarom geeft de overheid subsidie aan werkgevers in de zorg. In de tweede helft van juni kunnen werkgevers de […]
- Tolken voor zorg aan Oekraïense vluchtelingen beschikbaar 16/06/2022Vanaf nu kunt u gebruik maken van tolken en taalondersteuning bij de zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne. We zijn blij dat dit, na lang aandringen door ons, nu geregeld is door de betrokken ministeries. In dit bericht leest u hoe u gebruik kunt maken van de regeling en informeren we u ook over de voortgang […]
- Actiewebsite live: vind hier de informatie en doe mee aan actieweek huisartsenzorg 16/06/2022Donderdag 16 juni is de website www.huisartseninactie.nl gelanceerd. Hier vindt u alle informatie over de actieweek waarin we aandacht vragen voor de druk op de huisartsenzorg en laten zien dat wij staan voor goede patiëntenzorg, nu en in de toekomst. Bezoek de website en lees hoe u kunt meedoen, als huisarts, medewerker in de huisartsenzorg, […]
NHG
- NHG en UNH vragen minister om concrete steun 24/06/2022De huisarts staat onder druk en vraagt terecht om aandacht. Het gaat om knelpunten waar we samen met anderen een oplossing voor moeten vinden. Maar we moeten ook zelf aan de slag! De huisartsenzorg kan verder verbeteren en moderniseren. De hoogste prioriteit verdienen het verbeteren van processen in de praktijk en het mogelijk maken van […]
- Herziening NHG-Praktijkhandleiding BVO baarmoederhalskanker 23/06/2022Vanaf 23 juni is de herziene NHG-Praktijkhandleiding Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker beschikbaar. Zorgprofessionals in de huisartsenpraktijk vinden in deze handleiding ondersteuning bij alle zaken rondom de praktische uitvoering van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ook wordt het vervolgtraject bij afwijkende uitslagen besproken en wordt ingegaan op de zelfafnameset (ZAS), HPV-vaccinatie en vragen die patiënten kunnen hebben omtrent HPV-besmetting.
- Prijswinnaars NHG-Wetenschapsdag 22/06/2022Tijdens de NHG-Wetenschapsdag die op 10 juni voor het eerst sinds 2 jaar weer live plaatsvond, zijn 4 prijzen uitgereikt: de NHG-Wetenschapsprijs 2022, de NHG-Proefschriftprijzen 2019/2020 en 2021 en de Jan van Es-prijs. Het doel van deze prijzen is om huisarts-wetenschappers te stimuleren en te eren.
- Mondneusmaskers in de huisartsenzorg: adviezen blijven gehandhaafd 22/06/2022Gezien de huidige stijgende prevalentie van COVID-19 in Nederland, blijven infectiepreventieve maatregelen in de huisartsenpraktijk onverminderd van belang. Hieronder vallen onder andere de basismaatregelen en het advies voor zorgverleners om preventief een mondneusmasker te dragen.
- Nieuw op Thuisarts.nl: keuzekaarten om samen beslissen te stimuleren 20/06/2022Welke methode past het beste bij uw patiënt die wil stoppen met roken? Welke opties zijn er als iemand misschien staar heeft? Om het gesprek over dit soort vragen te ondersteunen, ontwikkelt het NHG samen met medisch specialisten en patiëntenorganisaties keuzekaarten. De keuzekaarten geven een onafhankelijk overzicht van alle behandelingen en helpen patiënten en artsen […]
Medisch contact
- Gelderse huisartsen vragen vijf minuten extra consulttijd 24/06/2022In de aanloop naar de huisartsenmanifestatie laten ook 350 Gelderse huisartsen van zich horen. Zij pleiten voor langere consulten per patiënt.
- Huisarts schiet tekort bij hoge glucosewaarden 23/06/2022‘Wat opvalt in deze casus is dat de huisarts een ervaren huisarts is, bij wie de diabeteszorg adequaat georganiseerd is. Des te opvallender is het dan dat het zo mis is gegaan’, zegt huisarts Geert Jan Blom in reactie op een uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven.
- Strijd om behoud van het huisartsenvak 22/06/2022Het ene na het andere actiecomité van huisartsen roert zich uit onvrede over de uitholling van hun werk. En op 1 juli trekken huisartsen gezamenlijk naar het Malieveld om hun ongenoegen kenbaar te maken. Het moet stoppen met de overbelasting van de huisartsenpraktijk, vinden ze.
- LHV verwacht duizenden huisartsen bij manifestatie op Malieveld 21/06/2022De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) verwacht dat er volgende week vrijdag tussen de vijf- en tienduizend huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners naar de manifestatie op het Malieveld in Den Haag komen. De artsen protesteren tegen de vele extra taken die zij op hun bord krijgen.
- ‘Er zijn structurele oplossingen nodig, geen lapmiddelen’ 16/06/2022Huisartsen en hun praktijkmedewerkers voeren actie in de week van 27 juni. Op vrijdag 1 juli staan ze op het Malieveld. Om samen een sterk huisartsengeluid te laten horen, want de toegankelijkheid van de huisartsenzorg staat onder druk.
SKIPR
- Hooggerechtshof VS maakt eind aan landelijk recht op abortus 24/06/2022Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de belangrijke uitspraak in de zaak Roe vs Wade verworpen. Door die zaak uit 1973 kregen vrouwen in heel de Verenigde Staten het recht op abortus. Dat het Hooggerechtshof die uitspraak nu nietig heeft verklaard, betekent dat vrouwen niet meer grondwettelijk het recht hebben om een abortus uit te laten voeren. […]
- Ruim 130 coronapatiënten meer op verpleegafdeling dan vorige week 24/06/2022Het aantal patiënten besmet met het coronavirus op de verpleegafdelingen neemt toe. Op vrijdag liggen 593 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 566 op de verpleegafdeling, laten cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien. Een week geleden lagen op vrijdag 459 mensen met het virus in een ziekenhuis, 436 van hen op de […]
- Meer verdringing medische zorg door dure geneesmiddelen 24/06/2022De NZa vindt het belangrijk dat er een maatschappelijke discussie komt over de betaalbaarheid van dure geneesmiddelen. De uitgaven hiervan verdringen de gewone zorg.
- Medewerker zorgvilla voor kinderen verdacht van ontucht 24/06/2022Een zorgmedewerker van een instelling van chronisch zieke kinderen in Waalre wordt verdacht van ontucht. De medewerker van de kinderzorgvilla is inmiddels op non-actief gesteld in verband met het onderzoek door de autoriteiten, zei een woordvoerster van Villa ExpertCare na berichten hierover in regionale media.
- Pensioen omhoog voor zorgmedewerkers, voor het eerst in 14 jaar 24/06/2022Pensioenfonds PFZW verhoogt voor het eerst in veertien jaar de pensioenuitkering. Gepensioneerden in de sector zorg en welzijn krijgen vanaf 1 oktober 2,7 procent meer. Ook huidige medewerkers profiteren, omdat de opbouw voor hun latere pensioen eveneens 2,7 procent stijgt.
RIVM
- Aantal soa-tests bij centra seksuele gezondheid neemt weer toe 23/06/2022In 2021 lieten ruim 138.000 mensen een soa Seksueel overdraagbare aandoeningen-test doen bij een Centrum Seksuele Gezondheid (CSG Centrum Seksuele Gezondheid). Dit is 30 procent meer dan in 2020. Maar het aantal is nog wel 8 procent lager dan in 2019, het jaar vóór corona.
- Vaccinatie verlaagt kans op COVID-19 sterfte en verhoogt kans op sterfte door andere oorzaken niet 21/06/2022In opdracht van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) hebben het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek en het RIVM onderzoek uitgevoerd naar de redenen en oorzaken van oversterfte in 2021.
- Moestuingewassen van Volkstuin Delta in Helmond bevatten verhoogde hoeveelheden PFAS 21/06/2022Gewassen van volkstuinencomplex ‘Volkstuin Delta’ in Helmond bevatten meer PFAS Poly- en perfluoralkylstoffen dan gewassen uit volkstuincomplexen die niet dicht bij een PFAS-bron liggen. Toch kunnen moestuinhouders van Volkstuin Delta hun zelf geteelde groenten en fruit blijven
- Stijging aantal besmettingen coronavirus SARS-CoV-2 zet door 21/06/2022Het aantal besmettingen met het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 neemt voor de derde week op rij toe. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten op de verpleegafdeling bleef deze week gelijk.
- RIVM: meer onderzoek nodig naar vorm en kenmerken informatiesysteem hulpmiddelen en beschermingsmiddelen 20/06/2022Er is behoefte aan een centraal informatiesysteem voor medische hulpmiddelen (MHM) en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM persoonlijke beschermingsmiddelen). Denk daarbij aan producten als beademingsapparatuur, handschoenen en mondkapjes. Dat concludeert het RIVM na onderzoek.
Vereniging praktijk houdende huisarts
- Zelf acties ontplooien tijdens de actieweek 17/06/2022Hoe kunt u zelf meedoen tijdens de actieweek?Ga naar www.huisartseninactie.nl en lees alles over deze actieweek. Op de pagina ‘Doe mee’ vindt u suggesties voor lokale acties die u kunt uitvoeren, materialen om patiënten te informeren, manieren waarop u via social media kunt meedoen en nog veel meer. Doe mee en laat u zien! Laat… […]
- Actiewebsite live 17/06/2022Donderdag 16 juni is de website www.huisartseninactie.nl gelanceerd. Hier vindt u alle informatie over de actieweek waarin we aandacht vragen voor de druk op de huisartsenzorg en laten zien dat wij staan voor goede patiëntenzorg, nu en in de toekomst. Bezoek de website en lees hoe u kunt meedoen, als huisarts, medewerker in de huisartsenzorg,… […]
- Doe mee aan de actieweek van 27 juni tot en met 1 juli 10/06/2022Deze zomer maakt de overheid meerjarenplannen voor de hele zorg. Er zijn nog steeds geen concrete afspraken voor de aanpak van de druk op de huisartsenzorg. Daarom is het belangrijk dat we met z’n allen nú een stevig geluid laten horen. Op 1 juli met zoveel mogelijk mensen op het Malieveld en ook in aanloop… […]
- Actieweek en Malieveldmanifestatie 1 juli: juist nu is actie nodig 03/06/2022Van 27 juni tot en met 1 juli vragen we als huisartsen en huisartsenmedewerkers extra aandacht voor de druk op de huisartsenzorg. En we stellen wat er nodig is om de huisartsenzorg nu en in de toekomst te behouden. Iedereen die daaraan kan en wil bijdragen – vanuit de huisartsenzorg, andere zorgsectoren en vanuit onze… […]
- Huisartsen samen voor toekomstbestendige ANW 02/06/2022De afgelopen jaren is de werkdruk met name in de ANW uren steeds verder gestegen. Zodanig dat er dringend tussentijdse aanpassingen nodig zullen zijn voordat een mogelijk Integrale spoedpost of Spoed Eisende Medische Dienst, waarin meerdere zorgverleners geïntegreerd samen zullen gaan werken, vanuit overheidswege is vormgegeven.LHV, VPH, NHG en InEen hebben, naar aanleiding van de… […]
Zorgvisie Nieuws
- ‘Toekomstvisie op de zorg moet uit het veld komen’ 21/06/2022Zorgbestuurders zijn uitstekend in staat om hun eigen kwaliteit bewaken, zo vindt NVZD: de beroepsvereniging voor bestuurders in de zorg. Het is zelfs bij uitstek de taak van zorgbestuurders om over de grenzen van hun organisatie heen te kijken en de koers uit te zetten in de zorg.
- Denemarken-Nederland: waarom we deze wedstrijd steeds verliezen 21/06/2022Het staatsbezoek van het Deense kroonprinselijke paar Frederik en Mary staat voor een deel in het teken van zorginnovatie en wat de twee landen van elkaar kunnen leren. Een paneldiscussie zoomde in op de rol van ziekenhuizen bij digitalisering en zorg thuis. Wie goed luisterde, hoorde de brute ontleding van de vele opgaven in de […]
- Ambulances rijden vanaf volgend jaar sneller naar ernstigste spoedgevallen 21/06/2022Ambulances zijn vanaf volgend jaar sneller ter plekke voor de meest spoedeisende zorg. Met een nieuwe urgentie-indeling arriveren ambulances naar verwachting gemiddeld 30 à 60 seconden eerder bij mensen in levensbedreigende situaties.
- De robot ziet hartfalen beter 21/06/2022AI kan hartfalen beter diagnosticeren, verwacht cardioloog in opleiding en onderzoeker Thomas Mast, van het Catharina Ziekenhuis.
- Tech nieuwsbrief voortaan van de redactie van Zorgvisie én Skipr 21/06/2022Deze nieuwsbrief heette tot voor kort de Zorgvisie Tech nieuwsbrief. Daarin stond al een overzicht van de laatst verschenen tech-artikelen van Skipr. Om u voortaan nog beter van dienst te kunnen zijn, hebben wij op de redactie van Skipr en Zorgvisie deze nieuwsbrief omgedoopt tot Tech, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. Hierdoor […]
Zorgvisie congressen
- Congres Acute zorg 22/06/2022Ontdek alle invalshoeken van het acute zorgnetwerk en optimaliseer de acute zorg. Zonder concessies te doen aan kwaliteit. Meld u snel aan.
- Masterclass Capaciteitsplanning in de zorg 21/06/2022Capaciteit is schaars genoeg om te willen verdelen.
- Masterclass Regelrek 10/06/2022Tussen de regels is meer ruimte dan u denkt
- Masterclass De kracht van verhalen 10/06/2022Voor leiders die willen verbinden
- Tweedaagse opleiding Coachen in de zelforganisatie 09/06/2022Stimuleer het zelforganiserend vermogen van uw team.
Zorgvisie Artikelen
- Peter Paul van Benthem: ‘Specialisten willen geen passende zorgpolitie’ 13/06/2022Bestuurders bij toezichthouders, zorgverzekeraars en VWS-ambtenaren zijn de 'helpers' die de 'doeners' moeten faciliteren om passende zorg te leveren. FMS-voorzitter Peter Paul van Benthem vraagt om ruimte voor en vertrouwen in de intrinsieke motivatie van specialisten.
- Voorbereid op de toekomst 19/05/2022Erasmus MC, Maastricht UMC+ en de Treant Zorggroep werken samen aan de IC van de toekomst. Speerpunt is dat realtimedata aan het bed het personeel ondersteunt. Tegelijkertijd gaan de zeven Santeon ziekenhuizen in zee met scale-up Pacmed, met vergelijkbare doelen.
- ‘De eerste verdedigingslinie zijn je mensen’ 19/05/2022De Nederlandse zorg is bezig met een inhaalslag op het gebied van digitale beveiliging. Het bewustzijn, de bestuurlijke aandacht en de budgetten nemen toe. Ondertussen groeit ook de dreiging. Het aantal aanvallen met ransomware neemt toe en de oorlog in Oekraïne zorgt voor extra risico's.
- Fysieke zorg kan prima digitaal 19/05/2022Carinova, BrabantZorg en Sensire verplaatsen steeds meer fysieke wijkverpleging naar beeldzorg. Onderzoek naar deze werkwijze is veelbelovend; beeldzorg bespaart dertien minuten per zorgmoment en gaat niet ten koste van de cliënttevredenheid.
- ‘Hybride zorg is de toekomst van het ziekenhuis’ 19/05/2022Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG staat aan de vooravond van een interoperabel platform. Isala in Zwolle timmert met het Connected Care Center hard aan de weg om zoveel mogelijk ziekenhuiszorg naar huis te verplaatsen. Voor beide is duidelijk: om succesvol te worden, is regionale samenwerking een must.
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
- Verpleeghuizen leveren zorg met persoonlijke aandacht 23/06/2022Zorgverleners in verpleeghuizen geven persoonlijke aandacht aan hun bewoners. Ze kennen hun persoonlijke wensen en behoeften, en bieden zorg met respect en begrip. Wel lopen veel verpleeghuizen op tegen de krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor moeten ze soms werken met te weinig zorgverleners, of met mensen die niet voldoende zijn opgeleid.
- Personeel gehandicaptenzorg moeilijk te vinden en vast te houden, er zijn wel mogelijkheden 22/06/2022Voor werkgevers in de gehandicaptenzorg is het steeds moeilijker om personeel te werven en het personeel dat in dienst is vast te houden. De helft van de zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg kampt met een tekort aan personeel. Wat kan helpen is het werk interessanter maken: met meer eigen verantwoordelijkheid en ontwikkelmogelijkheden, een goede werksfeer en […]
- Dreigend tekort aan Actilyse (alteplase) en Metalyse (tenecteplase) 20/06/2022Er dreigt een wereldwijd tekort aan Actilyse (alteplase) en Metalyse (tenecteplase). Dit zijn medicijnen die worden gebruikt voor de acute behandeling van een herseninfarct, hartinfarct en longembolie. Dit komt door een toename in het aantal gebruikers en door productieproblemen bij de fabrikant. Hierdoor wordt naar verwachting tot begin 2024 minder geleverd dan gebruikelijk.
- Uitwisselen van Actilyse (alteplase), Metalyse (tenecteplase) en urokinase tussen ziekenhuisapotheken tijdelijk toegestaan 20/06/2022Voor een langere periode krijgt Nederland minder verpakkingen Actilyse® (alteplase) en Metalyse® (tenecteplase). Deze geneesmiddelen worden gebruikt voor de acute behandeling van een cerebrovasculair accident (CVA), in bepaalde gevallen van een acuut myocardinfarct (AMI) en bij massale longembolie. In de praktijk betekent dit dat er (tijdelijke) tekorten kunnen ontstaan.
- Inspecties: kinderen de dupe van crisis in de asielopvang 20/06/2022Dagenlang verblijven in nachtopvang, geen toegang tot onderwijs of medische zorg en niet de begeleiding en hulp krijgen die nodig is. Voor asielkinderen is dit dagelijkse realiteit. Hun situatie moet snel verbeteren. Dat schrijven de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in een brandbrief aan de staatsecretaris van Justitie en Veiligheid.
Nederlands zorginstituut
- SKI-tool kijkt door de muren van zorginstellingen 24/06/2022Het is geruisloos doorgevoerd, maar het vermelden waard: de publieksvriendelijke ontsluiting en uitbreiding van de zogeheten SKI-tool. Met deze tool kan voortaan iedereen opzoeken hoe ziekenhuizen en zelfstandige klinieken per behandeling kwalitatief en kwantitatief ten opzichte van elkaar presteren.
- Advies Zorginstituut: vergoed medicijn Mysimba voor mensen met overgewicht die leefstijlprogramma GLI volgen 24/05/2022Het medicijn Mysimba kan voor de behandeling van overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Uit onderzoek blijkt dat het middel effectief is bij mensen met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger die al deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). En bij mensen met een BMI tussen 27 en 30 die aan een […]
- Meerderheid Nederlanders wil focus op gezonde leefstijl 16/05/2022Bijna 70% van alle Nederlanders is voorstander van het anders organiseren van zorg om deze goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 2000 Nederlanders, in opdracht van Zorginstituut Nederland. De meerderheid van de ondervraagden vindt dat er meer aandacht moet gaan naar het bevorderen van een gezonde leefstijl. Slechts 26% […]
- Zorginstituut zwengelt het gesprek aan over #dezorgvanmorgen 16/05/2022Met een korte, opvallende film lanceert Zorginstituut Nederland de bewustwordingscampagne #dezorgvanmorgen. Iedereen met hart voor de zorg wordt via social media uitgenodigd mee te denken over de toekomst van de zorg en over noodzakelijke keuzes om zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Verschillende patiënten, huisartsen, verpleegkundigen, medisch specialisten en ook andere hulpverleners buiten de […]
- Advies Zorginstituut: ook hoge sterktes vitamine D kunnen uit basispakket 10/05/2022Vitamine D-middelen kunnen uit het basispakket van de zorgverzekering worden gehaald. Bijna iedereen die vitamine D op recept krijgt, kan overstappen op vitaminen die te koop zijn bij onder meer de drogist. Daar kosten ze gemiddeld € 7,30 per persoon per jaar. Als vitamine D uit het basispakket vergoed blijft, is de samenleving per persoon […]
Thuisarts
- Advies bij felle zon 17/06/2022De zon schijnt de komende dagen erg hard. Ga niet in de felle zon tussen 11 uur 's ochtends en 3 uur 's middags. Blijf in de schaduw. En smeer uw huid in met zonnebrandcrème van factor 30 of hoger.
- Hooikoorts door bloeiende grassen 04/06/2022Bij droog en zonnig weer staan veel grassoorten in bloei. Veel mensen zijn gevoelig voor het stuifmeel van grassen. Ze hebben klachten zoals veel niezen en jeukende ogen.
- Dit jaar meer waterpokken bij kinderen 17/05/2022Waterpokken is een besmettelijke ziekte. Bijna iedereen krijgt als kind een keer waterpokken.
- Kinderen met astma hebben extra last van rook 10/05/2022Kinderen met astma hebben gevoelige longen. Door rook krijgt een kind meer last van astma. Ook werken astma-medicijnen minder goed.
- In de natuur geweest? Controleer op teken. 25/04/2022Controleer uw hele lichaam. En controleer ook uw kind. Als u een teek ziet, haal hem dan meteen weg.
